Werkgroep Musschenberg

Bestaande uit: Jan Reinders, Miranda Reinders, Thijs Zeelen, Jeanne Hesen, Cindy Willemsen.

Juni 2021

Voortgang Werkgroep Musschenberg

 

We zijn nu bijna 2 jaar bezig om onze plannen te verwezenlijken. En heel langzaam komt er toch schot in de zaak.

Onze eerste prioriteit lag bij het terugkrijgen van het uitzicht op de Maas. Door enthousiaste vrijwilligers is dit op zondag 14 maart gebeurd. Net 1 dag voor het begin van het broedseizoen.

Dankzij de geweldige medewerking van de firma KuijpersBV Kessel ligt er nu ook een duurzame oplossing in het verschiet.

De vruchtbare kleilaag wordt afgegraven, er wordt arme grond voor teruggebracht. Hierop komen dan Maaskeien. Hoewel we allemaal heel graag het zandstrand van weleer terug zouden willen is dit niet mogelijk in verband met de afkalving en het gevaar dat mensen in het water gaan zwemmen. Dit is veel te gevaarlijk door de sterke stroming die in deze bocht van de Maas stroomt. Het wordt niet voor niets de zwarte bocht genoemd.

Kuijpers BV Kessel heeft ook aangeboden om het onderhoud van de Musschenberg te adopteren, waarvoor zeer veel dank!

Van het Oranjefonds hebben we € 350.- gekregen om nog een extra bankje te plaatsen op de Musschenberg

 

Punt 2 is het opruimen van het lelijke hekwerk bij de Musschenberg. Hier hebben we inmiddels schriftelijke toestemming van de eigenaar voor. We moeten dan wel met de gemeente de kadastrale grenzen vastleggen en kenmerken met palen. De gemeente heeft toegezegd dit voor hun rekening te nemen. Omstreeks september/oktober zullen we een oproep doen aan vrijwilligers om deze klus samen met ons te klaren.

 

De aangepaste wandelroute vanuit de Sterrebosweg naar de Musschenberg via de steenfabriek is ook bijna rond. Na wat gepuzzel is het de bedoeling dat we vanuit de Sterrebosweg achter de paardenstal links het bos in wandelen. Na flink wat snoeiwerk dat door de gemeente wordt verricht komen we dan in de wei van Staatsbosbeheer. Via een overstapje en een houten knuppelbrug komen we uit in het bosje langs de Kanaalweg. We kunnen dan wandelen zonder twee keer de Rijksweg over te moeten steken veilig via de steenfabriek naar de Musschenberg wandelen.

 

Dan hebben we nog het plan om het “strandje” aan de Maas  (tegenover Beesel) op te knappen. Rijkswaterstaat heeft geen onoverkomelijke bezwaren dus kunnen we ook daar bijna aan de slag.  Er komen meer bankjes , picknicktafels en er komen natuurlijke slagbomen om het autoluw/autovrij te maken. Er worden dan wel parkeerplaatsen gecreëerd aan de weg rechts achter de ingang van de Weertbeemden. Er komt een boothellinkje en we zijn nog bezig om ook een vissteigertje te realiseren. Maar dit is afhankelijk van een ander subsidiepotje.

 

Op 26 juli dan verwacht de gemeente de financiering rond te hebben. De plannen zijn wel al goedgekeurd door het College en de gemeenteraad. Een gedeelte van de Neptunusgelden zijn toegezegd.

 

De toegangsweg naar de Maas/ strandje tot aan de camperplaats wordt ook door de gemeente in samenwerking met dhr. Wimmer verhard.

 

Geo-caching wordt gerealiseerd, zodat Kessel-Eik op de kaart wordt gezet!

 

Al met al kunnen we toch heel tevreden zijn met de resultaten, maar er is nog werk aan de winkel !


Al vanaf de eerste bijeenkomst is duidelijk waar onze prioriteit ligt: Het terugkrijgen van het uitzicht over de Maas bij de Musschenberg.

Hierover hebben we gesprekken gevoerd met Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, IVN, Toeristisch Routebureau en de gemeente Peel en Maas. De eerste meter van de "berg" zelf is inmiddels gesnoeid, maar dit biedt helaas nog geen verder uitzicht. Rijkswaterstaat ziet geen nautische noodzaak om dit verder af te handelen. We zijn nu in gesprek met de gemeente om te bekijken of we een duurzame oplossing kunnen vinden. Verder willen we op de Musschenberg graag een schuilhutje plaatsen.

 

Het tweede voorstel is om een strandje in Kessel-Eik te creëren bij de Maasstraat omlaag aan de Maas bij de eikenbomen. Ook dit willen we opknappen zodat het aantrekkelijker wordt om hier te vertoeven. Gedacht wordt aan een schuilhutje, picknickbankjes, een speeltoestel, parkeerplaatsen en een aanlegsteiger. Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en gemeente willen hier graag aan meewerken. 

 

Het derde plan is om een mooie wandelroute tussen de Sterrebosweg en de steenfabriek aan te leggen, zonder tussenkomst van de Rijksweg. Op die manier willen we een mooiere en veiligere route creëren. Staatsbosbeheer, Toeristisch Routebureau en gemeente hebben al hun medewerking toegezegd.

 

Een aantal ideeën zijn nog:

*natuurlijke slagbomen bij de Weerdbeemden (wildrooster) en richting Musschenberg zodat autoverkeer belemmerd       wordt en illegale praktijken en overlast worden ontmoedigd.

*sluizen plaatsen bij het Ommetjespad zodat ook hier overlast wordt tegengegaan.

*het aanleggen van een wandelpad langs de maas.

*het opknappen van de kazemat.

*GEO-caching realiseren, zodat Kessel-Eik op de kaart wordt gezet.